Nadi Shodhana

Ook wel ‘wisselende neusgat ademhaling’ genoemd. Sluit met je rechterduim je rechterneusgat af. Adem in door je linkerneusgat. Sluit je linkerneusgat af met je linkerringvinger, houd de adem vast en adem uit door je rechterneusgat. Adem in door je rechterneusgat, sluit het af met je duim en houd de adem vast. Adem uit door je linkerneusgat. 

Tip: na iedere inademing wissel je van kant. Adem rustig en langzaam en maak de in- en uitademing even lang.

Ida & Pingala Nadi

Met deze ademhaling  breng je de Ida Nadi en Pingala Nadi in balans. De Ina Nadi begint in je linkerneusgat en wordt geassocieerd met koele energie, vrouwelijke energie, yin en de maan. De Pingala Nadi begint in je rechterneusgat en wordt in verband gebracht met warme-, mannelijke energie, yang en de zon.

Meditatie

Deze manier van ademen brengt beide energiestromen Ida & Pingala (of yin en yang) in balans. Ook breng je de linker- en rechterhersenhelft in evenwicht. Het is een goede pranayama oefening om daarna te mediteren. De meditatie zal een stuk makkelijker gaan.

Ayurveda

Volgens de Ayurveda is deze ademhalingsoefening geschikt om Vata te verlagen. Deze ademhaling is dus goed voor mensen met een Vata-constitutie of voor mensen bij wie de Vata uit balans is.

Herfst – Winter & vóór zonsopgang & vóór zonsondergang = vata tijd

Dit is een mooie ‘balans brengende’ ademhaling die goed in de herfst en winter kan worden gedaan, wanneer het vata tijd is. Ook vóór zonsopgang en vóór zonsondergang is het vata tijd en is deze ademhaling geschikt, om in alle rust de dag goed te beginnen of juist af te sluiten.

 

Illustraties Anouk Arntz Ontwerp & Illustratie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close