Welke yoga past bij mij?

Deze vraag krijg ik regelmatig en die vraag is eigenlijk niet zo makkelijk te beantwoorden. In India is yoga en ayurveda (de eeuwenoude Indiase geneeskunst) traditiegetrouw met elkaar verbonden. In de ayurveda kijken ze welke type je bent en/of welk dosha uit balans is. Je kunt dan met yoga, voeding en een bepaalde levensstijl jezelf weer in balans brengen. Doe de test in deze blog en weet welke yoga bij je past. 

Er zijn twee dingen die je eerst kunt onderscheiden:

  1. Het type dat je bent of je geboortecontstitutie / Prakruti (dit zal niet veranderen)
  2. Jouw dosha, of dat wat nu uit balans is / Vikruti (dit kan veranderen)

Maar hoe weet je nu, wat nu uit balans is en/of welk type je bent? Als je het zéker wilt weten kun je naar een ayurvedisch arts/behandelaar gaan en je type en dosha laten bepalen. Dat doen ze door o.a. een polsdiagnose. En dan weet je of je een vata, pitta of kapha bent.
Meestal ben je een combinatie van 2 of 3 dosha’s (VP, VK, PV, PK, KV, KP of VPK).
Ik heb een eenvoudige test gemaakt met 10 vragen om hier een beetje mee te spelen en er gevoel voor te krijgen. Er zijn veel uitgebreidere testen, maar die kosten ook wat meer tijd, dat is voor als je echt geïnteresseerd bent.

Als je dan weet wat nu uit balans is, wat dan?

Je zult dan bevestiging krijgen dat de vorm van yoga die je nu volgt, waarschijnlijk voortvloeit uit jouw dosha/type. Dus de rustige Kapha’s zullen de rustige Yin yoga leuk vinden en de vurige Pitta’s houden van Poweryoga.
Maar… nu komt het… Wil je jouw dosha/type in balans brengen, dan moet je juist het tegenovergestelde doen. ‘Out of your comfort zone’ zogezegd.

Waarschijnlijk snap je er nu he-le-maal niets meer van. Dus ik zal mezelf als voorbeeld nemen. Als type ben ik een Kapha-Pitta (Kp). Meer Kapha dan Pitta; het element aarde en water is bij mij dominant. Daarom hou ik van yin yoga en kan ik met mijn rustige ‘Kapha stem’ iedereen lekker laten ontspannen. Dit past dus echt bij mij. Maar hoe méér yin yoga ik doe, hoe méér Kapha ik word. (te veel Kapha maakt sloom en traag) Om in balans te komen zou ik dingen moeten doen waar ik eigenlijk helemaal niet zo goed in ben en waar ik ook niet zo’n zin in heb. Dus volg ik juist Pilateslessen, doe ik aan fitness en laat ik de auto thuis staan en ga in weer en wind overal met de fiets naartoe om in balans te komen. Poweryoga zou ook heel goed voor mij zijn 🙂

Maar als ik in balans ben, dan kan ik weer gewoon gaan doen wat ik leuk vind, toch?

Deze vraag kreeg ik ook veel gesteld tijdens mijn yogavakantie waarin ik alle dosha’s met hun yogahoudingen behandel. Helaas kan ik je niet het antwoord geven dat je wilt horen.

Als je weet welke dosha uit balans is, pas je je yoga, voeding en levensstijl hier op aan, tot je dosha in balans is. Daarna ga leven volgens je geboorteconstitutie / het type dat je bent. Ook als je in balans bent is het de bedoeling dat je je levensstijl voor de rest van je leven aanpast en dat gaat doen en eten wat bij jouw type past. Je zult je er beter bij voelen en over een tijdje wil je niets anders meer. Moet een Kapha dan stoppen met Yin yoga? Natuurlijk niet. Maar wissel het af met dingen die jou in balans brengen.

Doe de test

Doe de test
Doe de uitgebreide test

Als je de uitslag weet

Ik ben een Vata, welke yoga past bij mij?
Ik ben een Pitta, welke yoga past bij mij?
Ik ben een Kapha, welke yoga past bij mij?

Verder lezen

Hoera je bent een Vata

Hoera je bent een Pitta

Hoera je bent een Kapha

Mijn vraag aan jou is, herken je jezelf in de uitslag? Welk type ben je (vata, pitta of kapha) en welke vorm van yoga volg je nu?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close